• Doğanın zarif sanatkarları çiçeklerdir.

Ağaç gibidir.Aşırı sulamak,direkt güneş ışığı ve çok soğuk Crassulanın çürümesine sebeb olabilr.Ülkemizde daha çok iç mekanlarda yetiştirilen Crassulalar doğada tek başına veya kümeler halinde yaşarlar.

  • Crassula hakkında bilgi verirken “ Crassula tarzı fotosentez” den bahsettmemek olmaz tabiki.

Crassula tarzı fotosentez özelliğine sahip bitkiler geceden geceye nefes alır ve oksijen salar. Bulunduğu ortamın ;gündüz ,güneş yada kuvvetli aydınlık ve yeterli ısı,gece ise biraz serin olması gerekir.Bu türler gece karbondioksit salmıyor.Şöyleki; gündüz oluşturduğu oksijeni gece salıp , onun yerine havadan karbondioksit alıyor. Bu özellik paşa kılıcında da vardır.

Bitkiler Stomata adı verlen hücreleri sayesinde nefes alır .STOMATA,yapraklarda ve taze dalların yeşil kabuğundaki dış doku hücreleridir .Bitkilerin nefes almasında ,gaz alışverişi yapmasında ve terlemeyle su kaybetmesinde stomalar iş görür. Bazı orkide türlerinde,kaktüs ve sukulent türlerinde Stomalar çoğunlukla kapalıdır.Crassulalarda da  durum aynıdır. Stomalar gece serin ve karanlık saatlerde açılırlar. Sebebi; gövdelerindeki  su kaybını en aza indirmektir.Dolayısıyla bu türler gündüz sıcak ve aydınlık saatlerde   stomalarını sıkı sıkıya kapatırlar.Gaz alışverişi gece sürer.Fotosentez tüm gün devam eder.Sadece gaz alışverişi ve terlemeyle su kaybetme durumu gece olur.Bu daha çok EPİFİT türlerin çoğunda olur. Eğer gece sıcaksa Crassula’nın stomalarının açılması mümkün olmaz. Bu da bitkinin uyku dönemine girmesine sebep olur ve gelişimi durabilir. Yaz aylarında bulunduğu balkon çok sıcaksa ve bu sıcaklık geceye de geçiyorsa bitkinin gelişimine sekteye uğratmamak için üzerine su püskürtmemiz gerekebilir. Böylece stomaları açılır ve gündüz oluşturdukları oksijen dışarı çıkar, gece boyunca havadan karbondioksit alıp depolar. Boy uzadıkça yan dallar da gürleşir ve küçük bir ağaç formunu alır.

  • Crassula Budaması ve Çoğaltması:Crassulanın budaması iki nod arası olan internoddan yapılmalıdır(Nod,bitkinin düğüm noktasıdır.internod ise iki nod arasıdır.Nod bitkinin gövdesinde çok rahat görebileceğiniz paralel çiziklerdir.Alınan çelikler direkt toprağa batırılıp beklenmeli toprağı kurudukça su verilmelidir.Düşen yapraklar toprak üzerine bırakılıp , üzerine ara ara su püskürterek minik yapraklar çıkarması beklenmelidir.
  • Crassulanın Toprak İhtiyacı: Crassulalar su tutmayan geçirgen ve süzek bir toprakta mutlu olurlar, Kaktüs ve sukulent toprağı onlar için çok uygundur.
  • Crassulanın Sulaması: Sukulent türü olduğundan fazla suyu hiç sevmez.Toprağı kurudukça su. vermeliyiz.Yani sulama için toprak kontrolü şarttır.Kireçsiz ve dinlenmiş su vermeyi tercih etmelisiniz.
  • Yapraklarında oluşabilecek zararlılar daha çok unlu bitlerdir. Oldukça inatçıdırlar.Neem yağı ile unlu bitler temizlenebilir .Ama yeterli olmadığı durumlarda alkol en iyi yöntemdir . Küçük kulak çubuklarını alkole batırıp unlu bitler temizlenir.
  • Direkt Güneş ışığı yapraklarında kahverengi lekelere  ve külleme hastalığına sebeb olabilir.Bu durumlarda bitkiyi gölge yere alıp dinlenmesini sağlamamız,eğer külleme hastalığı varsa 1 lt suyun içine  1 çay kaşığı kabartma tozu ve 1 çay kaşığı arap sabunu ile hazırlayacağımız karışımı haftada bir yapraklarına sıkabiliriz.

Umarım  evinizde Crassula ovata yetiştirirsiniz,mekanınıza kattığı güzelikle sizlere bol şans getirir.

                                                                                                      Banu Yılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir