• Doğanın zarif sanatkarları çiçeklerdir.

Orkide Bakımı

Orkideler, zarafetleri ve narin görünümleriyle adeta doğanın bize sunduğu küçük mucizelerdir. Her biri, farklı renkleri ve çiçek açma biçimiyle kendine has bir hikaye anlatır. Onlara iyi bakmak, aslında bir nevi onlarla duygusal bir bağ kurmak gibidir. Sabır ve sevgiyle yaklaşıldığında, orkidenin çiçeklenme anı, sanki karşılıklı bir teşekkür gibidir. Bu yazıda, orkidelerinizin ihtiyaçlarını daha iyi anlamanıza ve onlara gereken ilgiyi göstermenize yardımcı olacak bakım ipuçlarını keşfedeceğiz. Unutmayın, her çiçek açan orkide, ona verilen sevginin en güzel yansımasıdır.

Bildiğiniz gibi orkideler tropik bitkilerdir.Hava bitkisi olduklarından,tropikal ormanlarda ağaçlarının gövdelerine yapışarak hayatlarına devam ederler .Asla asalak bir bitki değillerdir sadece yapıları gereği epifit olarak yaşamlarını sürdürebilirler.Yani kökleri  ile toprağa bağlı olmadan havadaki nem ve besinleri emerek hayatta  kalabilen bir türdür .Bu özelliğinden nadir bitkiler arasında yer alır.

IŞIK İHTYACI :

Orkideler dolaylı ve parlak ışığı sever, direk güneş ışığı yapraklarını yakabilir.Bu yüzden perde ile filtrelenmiş güneş Işığı orkidelere çok iyi gelir.

SU İHTİYACI :

Her evin ortam sıcaklığı ve nemi farklı olduğu için belli bir gün aralığı vermeden sadece kök kontrolü yapılarak sulama yapılmasını öneriyorum.Yani , eğer orkidelerinizin kökleri beyaz-grimsi ise suya  ihtiyacı var demektir.Yeşil ise su vermenize gerek yoktur.Su verme şekli ise; şeffaf saksımızı bir kasenin içine oturtup yaklaşık 1 saat kadar bekletiyoruz, grimsi kökler yeşile döndüğünde suyun içerisinden alabiliriz. Tropik bir bitki olduğundan neme ihtiyacı vardır, haftada bir gün üzerine dinlenmiş su ile fısfıs yapabilirsiniz.Ancak yaprak göbeklerinde lütfen su kalmasın.Yoksa buradan çürümelere sebep olur.

TOPRAK İHTİYACI :

Orkideler hava bitkisi olduğundan köklerinin havadar olmasını isterler. İdeal orkide toprağı fıstık çamı  kabuğu veya sahil çamı kabuğu olmalıdır. Kabuk  iriliği yarım santim veya bir buçuk santim arasında olmalıdır.Daha  iri kabuklar su tutmaz.Ayrıca % 50 çam kabuğu %30 perlit  ve %20 torf karışımıda kullanılabilir.

SAKSI DEĞİŞİMİ:

Orkidelerinizi plastik saksılarında gözlemlediğiniz de ,köklerinin saksı içinde fazlalaştığinı görürseniz saksı değişiminin zamanının geldiğini anlamalısınız.Saksı değişim işini çiçeklenme dönemi bittikten sonra yapmamız gerekir.Asla çiçekli iken saksı değiştirilmez.

BUDAMA :

Orkidelerinizin çiçek dalları  kuruduysa bu dalları  en dipten 2 veya 2:5santimden eğik olarak kesmemiz gerekir .Bazen bu  dallar alttan kuruyarak üstü yeşil kalabilir bu durumda 15 gün kadar bekleyip dalın tamamen kurmasını beklememiz gerekir .Yaş dallarda ise üçüncü gözün üzerinden yine 2 veya  2:5santimden kesilmelidir kesilen bölgeye tarçın sürmemiz bitkinin mikrop kapmasını engelleyecektir.

GÜBRELEME :

Orkidelerimiz yapraklı dönemde sıvı gübreye ihtiyaç duyarlar. 15 gün arayla potasyum ve fosfor içeren sıvı gübreler verebiliriz.Eğer çiçekli dönemde ise ayda bir verebilirsiniz.

ORKİDELERLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR 

1-Orkidelerin çiçekleri neden dökülür?

Orkideler tropik bir bitki olduğundan ortam ısısının ve  nemin   aynı olmasını isterler.Ani sıcaklık ve nem değişimi orkidelerde çiçeklerin dökülmesini neden olur.

2-Orkidelerimi  nasıl nemlendirmeliyim?

Orkidelerinizin üzerine haftada bir kez dinlenmiş iyi su ile fısfıs yapmanızı tavsiye ederim.Ancak yaprak  göbeklerinde su damlacıklarının  kalmamasına dikkat edin.

3- Orkidelerim neden çiçek açmıyor?

Evinizi sıcaklığı fazla ise orkideler çiçek açmaz sadece yaprak olarak kalır. Orkidelerinize çiçek açtırmak için bitkinizi strese sokmanız gerekiyor.Yani soğuk ve odada bir süre bekletirseniz bitkinizin bir süre sonra tomurcuklandığunı görebilirsiniz.

Orkidelerinize gereken özeni gösterdiğinizde, onlar da size renkleri ve güzellikleriyle karşılık verirler. Her çiçek açtığında, sanki tüm emeklerinize teşekkür eder gibi zarafetle çevreyi aydınlatır. Orkide bakımı, sabır, ilgi ve biraz da sevgi ister; aslında onlarla ilgilenirken kendimize de özen göstermeyi öğreniriz. Doğanın bu nadide çiçekleri, doğru bakım ile uzun yıllar hayatımızda yer alabilir ve bizlere huzur veren o güzel anları tekrar tekrar yaşatabilir. Orkidenize sevgiyle yaklaştığınızda, o da sevginizi misliyle geri verir—adeta minik bir dost gibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir