Toprak,gezegenimizin nefes alan derisidir.Bütün canlıların hayatlarının devamı için toprağın önemi sonsuzdur.Ünlü yazar Paulo Coelho da ‘SİMYACI’ kitabında topraktan şöyle bahsetmiştir.”Toprağın altında ve üzerinde bulunan her şey durmadan değişir, çünkü toprak canlıdır ve bir ruhu vardır. Bizler bu ruhun birer parçasıyız ve onun bizim için çalıştığını çok az biliriz.Bu yorumun üzerine iyice düşününce, toprağın ekosistemin devamlılığı için önemini bir kez daha anlıyoruz.
Bir avuç toprağın için de %45 mineral parçacıkları %25 su ve %25 hava bulunur. Tüm canlılar gibi bitkilerde kendileri için özel ortamlar isterler.İklim ve toprak türü bitkiler için çok önemlidir.Her iklimde her bitki yetişmiyorsa , her topraktada her bitki yetişmez.Yeşil yapraklılar , çiçek açanlar, kaktüsler , sukulentler , tropik bitkiler gibi bütün bitkilerin farklı toprak ihtiyacı vardır.
İç mekanlarda baktığımız yeşil yapraklı ,daha yumuşak ve kırılgan köklü bitkilerimiz için torf kullanırız .Tropik bitkilerimiz içinde kullandığımız toprak torf dur ancak içeriğini biraz zenginleştirmemiz gerekir. Mesela, 3 ölçü torf kullanıyorsak içine 1.5 ölçü cocopeat , 2 ölçü çakıltaşı, 1 ölçü oranında da perlit koymamız gerekir. Böylece toprağımızın içeriğini zenginleştirmiş ve bitkimizin sağlıklı yaşaması için uygun hale getirmiş oluruz.
Sukulentlerde ise; 2 ölçü torf, 2 ölçü cocopeat,1 ölçü çakıl taşı, 1 ölçüde tüf( volkanik taş) kullanırsak ideal toprağını sağlamış oluruz.
Kaktüslerde ise; bu durum daha farklıdır çünkü kaktüs toprağının daha taşlı yapısı olmalıdır. O zaman ; 1 ölçü torf, 2 ölçü cocopeat,2 ölçü çakıl taşı. 1 ölçü tüf onlar için ideal toprak karışımı olur.
İç mekanlarda , balkon ve teraslarda baktığımız bitkilerin topraklarında zaman içinde besin miktarı azaldığı için düzenli aralıklarla besin takviyesi yapmak ve 6 ile 1 yıl aralığında topraklarını değiştirmemiz gerekir.Eğer bitkimiz büyük saksılarda ve 6 ayda değiştirmemiz zor oluyorsa ; önce bitkinin toprağını10-15 cm kadar karıştırıp yeni toprak ilavesi yapmamız gerekiyor.
Bitkilerimiz için besin takviyesini de düzenli olarak yapmanız gerekir.Bitki marketlerden aldığınız sıvı besin veya granül gübrelerinde içeriğine dikkat etmeniz gerekiyor.Eğer çiçek açan bitkilerde kullanılacaksa ;N( azot)%4,P( fosfor)%6,K( potasyum)%9 olmalıdır.Yeşil yapraklılarda ise bu oran;N-7,P-2,K-5 olmalıdır. Unutmamamız gerekir ki azot; yeşil yaprakların artmasını, fosfor ve potasyum da çiçeklenmeyi sağlar.
Bitkilerinizi doğru tanır ve onlara doğru bakımı sağlarsanız bitki yetiştirmek çok kolaydır.Siz onları birazcık şımarttığınızda size olan sevgilerini öyle güzel gösterirler ki gözlerinize inanamazsınız.
Bol yeşillik bol çiçekli günler dilerim.