• Doğanın zarif sanatkarları çiçeklerdir.

Tradescantias (Telgraf Çiçeği)

Merhaba, 

Yapraklarının güzelliği ile bilinen Telgraf Çiçeğine neden bu isim verilmiştir.Aslında dünyadaki adının “Gezgin Yahudi” bitkisi olduğunu, havayı temizlediğini ve yaprak güzelliğinden dolayı insanları mutlu ettiğini, daha  az stresli hissetmenize yardımcı olduğunu, muhteşem mor yaprakları nedeniyle estetik amaçlı kullanıldığı ve bu bitkinin bazı kanser türleri ve mide bağırsak hastalıklarını iyileştirmek için kullanıldığını biliyor musunuz? 

Telgraf çiçeği hakkında ne kadar çok şey bilmemiz gerekiyormuş.

Gerçekten evimizde bitki yetiştiriyoruz ama onlarla ilgili hiçbir bilgiyi bilmiyoruz.Bir bitkiyi yetiştirmeye başlamadan önce biraz araştırma yapmak sanırım ona  daha iyi  bakmamızı ve bağlanmamızı sağlayacaktır.

Evet çok eski dönemlerde; yetiştiriciler dallarının çok uzun olması ve yapraklarının bu dallar  üzerinde aralıklarla yerleşmesinden ötürü telgraf teline benzetmişler.Bakımı ve çoğaltılmasının kolaylığı ile bilinen  telgraf çiçeği çok yıllık otsu bir bitkidir.Yapraklarının güzelliğ ile bilinir .Pembeler,morlar,,yeşiller beyazlar aynı yaprağın üzerinde özenle çizilmiş gibidir.Tradescantia bir cinstir ve 60 ın üzerinde türü vardır.Tradescantias  yaprakları etlidir ve gövdelerinde su tutma özelliğine sahiptir.Bu yüzden sukulent özelliğine sahiptir ve çok sık sulanmamalıdır.Eğer telgraf çiçeğinin sarkmasını istiyorsanız askılı saksılarda bakabilir,ya da destek çubukları ile yukarı doğru yönlendirebilirsiniz.Ülkemizde

Tradescantia nanouk,Tradescantia zebrina,Tradescantia pallida ve Tradescantia sillamontana sık  yetiştirilen türleridir.Çok sık saksı değişimi istemezler ,dalları uzadıkça kırılıp saksıda ki boş yerlere dikerseniz saksınızın daha gür ve compact olmasını sağlarsınız .Bütün türlerini bir miktar suyun 

içinde köklendirip ,saksıya alabilirsiniz.

Bakalım türlerin kendi içinde özellikleri nelermiş.

  • Tradescantia nanouk: Bence en güzel yaprak güzelliğine sahip olan türdür.Etli yaprakları ve gevrek dalları vardır.Pembeler,morlar ve beyazlar aynı yaprak üzerinde görsel şov yaparlar.Kadifemsi çok hoş renkli çiçekler açar.Özellikle sabah güneşini çok sever.Direkt yakıcı güneşten korumalısınız aksi takdirde yaprakları yanar. Eğer güneş almayan bir konumda ise bu seferde yaprak renkleri soluklaşır ve güzelliğini ,parlaklığını kaybeder.Gövdesinde su tutma özelliğine sahip olduğu için toprağı kurudukça su vermeliyiz.Ve bitkiye su verirken yapraklarına gelmemesine dikkat etmeliyiz.Aksi taktirde yapraklarında lekelenmeler olabilir.Geçirgen ve süzek topraklarda güzel yetişir.Büyümesine paralel saksı değişimi yapılabilir.
  • Tradescantia zebrina: Yaprakları mor ve yeşil şeritlerden oluşur. Halk arasında damat pijaması olarak da bilinir. Yaprakları dallarının üzerinde çok düzgün sıralanmıştır, oval formdadır. Ve üzerine sedef sürülmüş gibi muhteşem bir parlaklığı vardır. Geçirgen ve organik maddece zengin topraklarda iyi yetişir. Toprağı kurudukça su vermeli, fazla sudan kaçınmalıyız.. Direkt güneşten hoşlanmaz, konum olarak sabah güneşini tercih eder.
  • Tradescantia Pallida: Diğer türlere göre yaprakları daha iri ve sivridir .Direkt güneşle arası en iyi türdür. Halk arasında Mor kraliçe, mor kalp yada kara sevda çiçeği olarak bilinir. Çiçekleri üç yapraklı minik lila ve pembe renktedir. Renginden dolayı bahçıvanların tercih sebebidir. Bahçelere, balkonlara çok yakışır.Renginin koyu mor olarak kalabilmesi için direkt güneş ışığına ihtiyacı vardır. Diğer türlerde olduğu gibi sulaması toprağı kurudukça yapılmalıdır. Geçirgen ve süzek toprak gelişimi için çok uygundur.
  • Tradescantia sillamontana: Kalın saplı ve tüylü yaprakları ile diğer türlerden çok farklıdır. İstilacı bir türdür,bulunduğu saksıyı çok çabuk doldurur. Yarı gölge konumları çok sever.Kış aylarında tüylü yaprakları kahverengiye dönüp kuruyup dökülür.Bu yüzden derin kış budaması yapılarak baharda daha sağlıklı sürgünlerin çıkması sağlanmalıdır.Sulaması ve toprak ihtiyacı diğer türler İle aynıdır. 

Banu Yılmaz

Sevgilerimle

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir